Статті, інтерв’ю

 

Туберкульоз займає особливе місце серед соціальних і медичних проблем людства.

Туберкульоз не ліквідований в жодній країні світу. Починаючи з 90-х років ХХ сторіччя помітно зросла розповсюдженість туберкульозу у всьому світі, в тому числі і на Україні. Загальна інфікованість    туберкульозною паличкою на планеті складає 50%, а хворіє  лише 5-6%. Більшість людей має велику стійкість до туберкульозу, зумовлену комплексом вроджених і набутих механізмів захисту.

В Україні з 1995 року спостерігається епідемія туберкульозу, яка невпинно прогресує і є однією з основних медико-соціальних проблем. Зафіксовано поширення всіх форм туберкульозу. Нині туберкульоз в Україні є найпоширенішою інфекційною хворобою, яка призводить до найбільшої кількості смертних випадків від інфекційної патології.

    Щогодини в Україні захворює на туберкульоз 5 осіб і помирає від нього 1 хворий. Пік захворюваності на  туберкульоз спостерігався в 2005 році: 84,1 на 100 тисяч населення по Україні та 174,0 по Херсонській області.             

Херсонська область постійно відзначалася найвищим на Україні рівнем захворюваності, чому сприяли кліматичні умови (міграція населення), наявність протитуберкульозних лікарень Департаменту з питань виконання покарань - після звільнення з під варти частина хворих залишається на території області.

У Херсонській області епідемія туберкульозу прогресує починаючи з 1992 року. Захворюваність на туберкульоз  по області в 2010 році майже вдвічі вища, ніж  по Україні: 106,9 на 100 тисяч населення проти 68,4.

Небезпека сучасної епідемії полягає в тому, що в останні роки значно зростає кількість хіміорезистентних (стійких до протитуберкульозних препаратів) та ВІЛ-асоційованих форм туберкульозу. Питома вага хіміорезистентних форм туберкульозу в 2010 році по Херсонській області складає  48,9 %. Кількість випадків ВІЛ-асоційованого туберкульозу в 2010 році 11,5 на 100 тисяч населення проти 3,6 в 2005 році, по Україні – 8,7 в 2010 році та 3,3 в 2005 році.

Туберкульоз - це інфекційне захворювання, що викликається специфічними збудниками (мікобактеріями) і характеризується переважним ураженням легень, але можливе ураження і всіх інших органів людини.

На туберкульоз хворіють із часів появи людства. Туберкульозні ураження хребта виявлені під час дослідження останків людини періоду неоліту (5 тисяч років до нашої ери). Їх також знаходили у єгипетських муміях (2700 років до нашої ери).

 У 1882 році німецький вчений Роберт Кох виявив збудник туберкульозу - туберкульозну бацилу, яку було названо паличкою Коха (сьогодні - мікобактерія туберкульозу).

Збудники туберкульозу відрізняються високою стійкістю до впливу різних факторів (фізичних, хімічних, природних). Особливо високостійкі мікобактерії туберкульозу в висохлому мокротинні хворого на туберкульоз. У вуличному пилу вони зберігаються близько двох тижнів, на сторінках книжок і предметах вжитку до 3-х місяців. На пасовищах і в ґрунті, забруднених хворими на туберкульоз тваринами, туберкульозна паличка може зберігатися від декількох місяців до 3-9 років. В умовах низьких температур збудник туберкульозу ще більш стійкий. 

Пряме сонячне проміння вбиває мікобактерії туберкульозу влітку за 60 хвилин, взимку - за 2 години; розсіяне сонячне світло - протягом 40-80 діб; ультрафіолетове опромінення - за 2-3 хвилини. При кип'ятінні  збудник гине на протязі кількох хвилин.

Основне джерело туберкульозу - хворий активною відкритою формою туберкульозу. Мікобактерії з організму хворого можуть виділятися з харкотинням, повітрям при диханні, сечею, калом, слиною, спермою, сльозами; з виразок, нориць. Особливо небезпечним для оточуючих є  хворий, який кашляє. Відомо, що хворий з активною відкритою формою туберкульозу може інфікувати за рік 10-15 людей.

Основними шляхами інфікування є повітряний, харчовий, контактний. Найбільш загрозливим при туберкульозі є повітряно-крапельний шлях зараження, який становить до 90% випадків. Під час кашлю, співу, голосної розмови мікобактерії туберкульозу розповсюджуються від хворої людини на відстань від 1-1,5 до 5 м.

Більшість інфікованих людей на земній кулі не хворіють на туберкульоз,оскільки їхня імунна система успішно бореться зі збудником. Однак, частина людей мають велику  вірогідність захворіти на туберкульоз, і такі можуть бути серед вас і ваших оточуючих, а саме:

1. Особи, які були в контакті з хворим на активну форму туберкульозу, що виділяє в навколишнє середовище мікобактерії туберкульозу. Для дітей, особливо маленьких, достатньо короткочасного контакту з хворими на туберкульоз, щоб відбулося зараження мікобактеріями туберкульозу.

2. Діти та підлітки, що страждають хронічними рецидивуючими захворюваннями,які понижають захисні можливості організму: часті простудні захворювання, хвороби носоглотки, легенів, цукровий діабет та ін.

3.Особи, що вживають алкоголь, наркотики, палять, погано харчуються, перебувають в стресових ситуаціях та несприятливих екологічних умовах.

4.Особи, які інфіковані вірусом імунодефіциту людини або які вже хворіють на СНІД. У цієї категорії людей перебіг туберкульозу найважчий. 60% хворих на СНІД помирають саме від туберкульозу.

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є декотрі ознаки (симптоми), які дозволяють запідозрити туберкульоз. До них відносяться:

       1. Постійна немотивована слабкість.

       2. Підвищена втомлюваність.

       3. Погіршення або відсутність апетиту.

       4. Втрата маси тіла.

       5.Тривала лихоманка (частіше з невисокими показниками температури тіла - 37,0-37,5°С).

      6. Пітливість (переважно в ночі).

      7. Тривалий кашель (протягом 3-х тижнів і більше з виділенням харкотиння чи без нього).

      8. Задишка.

      9. Кровохаркання.

При появі хоча б кількох з вище згаданих симптомів (тривалий кашель протягом 3-х тижнів і більше, тривала лихоманка) потрібно якомога швидше звернутися до лікаря!

Масові профілактичні флюорографічні огляди населення допомагають своєчасно виявити хворих на туберкульоз і забезпечити їх  своєчасне лікування.

Туберкульоз виліковний!

Лікування проводиться специфічними протитуберкульозними препаратами. Хронічного перебігу хвороба набуває тоді, коли хворий приймає не всі призначені лікарем протитуберкульозні препарати або приймає їх нерегулярно, робить перерви в лікуванні.

Запобіганню захворювання сприяє чистота житлових будинків, громадських приміщень, вулиць міста та дотримування правил особистої гігієни, а також повноцінне харчування, регулярне заняття фізичними вправами, систематичне загартовування організму, відмова від шкідливих звичок (вживання тютюну, алкоголю, наркотиків).

 

Дотримання правил особистої гігієни та виконання рекомендацій з профілактики вбереже вас від захворювання на туберкульоз!

 

 

 
Кирюшина Валентина Іванівна
зав. поліклініки № 2 КЗ «Херсонська міська
клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних»

 

Про лікарню

Стаціонарна служба