Останні новини

У ЛІКАРНІ ТРОПІНИХ ПІДВЕДЕНО ПІДСУМКИ РОБОТИ ЗА I ПІВРІЧЧЯ 2022 РОКУ

В структурних підрозділах лікарні ім. А. і О. Тропіних підсумували результати роботи за 6 місяців поточного року.  

 

Протягом I півріччя робота лікарні ускладнювалася воєнним станом. Проте з початку бойових дій заклад працював стабільно, надаючи медичну допомогу мешканцям міста Херсона та області у штатному режимі, та вийшов на більшість позитивних результатів.

 

При аналізі роботи амбулаторно-поліклінічної служби було встановлено, що загальна укомплектованість лікарями склала 82%, середнім медичним персоналом 91,4%, молодшим медичним персоналом – 94%.

 

З лікарями первинної ланки сьогодні укладено майже 70 тисяч декларацій. Протягом 6 місяців до лікарів служби здійснено близько 93 тис. відвідувань, в тому числі 65660 звернень відбулося до сімейних лікарів. Серед відвідувачів були також пацієнти, які не мають декларацій і звернулися за допомогою як внутрішньо переміщені особи.  

 

Певна увага у роботі служби приділялася спостереженню осіб з ознаками коронавірусної інфекції. З метою ранньої діагностики проводилося тестування, зокрема за вказаний період швидкими тестами обстежено 3954 пацієнта, позитивний результат виявлено у 36,8%. Всього за півроку на COVID-19 захворіло 3876 осіб.

 

У зв’язку з цим тривала вакцинальна кампанія. Працювали Центр вакцинації та пункти щеплень у поліклініках, мобільна бригада виїжджала до організованих колективів та маломобільного населення. Усього проведено майже 99 тис. щеплень.

 

Не зупиняється планова робота по флюорографічному обстеженню підлеглих контингентів населення. Усього обстежено 13562 особи, що складає 27,1% річного плану. 

 

Пріоритетним залишається напрямок роботи з профілактики та раннього виявлення онкологічних хвороб. Серед оглянутих – 9043 жінки та 3529 чоловіків, у 687 випадках виявлено передпухлинні захворювання.

 

З лікарями-педіатрами, а також сімейними лікарями на сьогодні укладено близко 15 тис. декларацій на медичне обслуговування дітей віком від 0 до 18 років. При аналізі роботи педіатричної служби відзначено зниження відвідувань до поліклінік з розрахунку на 1 тис. дитячого населення на 44%, що в тому числі пов’язано з евакуацією родин з дітьми через воєнну ситуацію.

 

У зв’язку з цим показники захворюваності дітей знизилися. Не зареєстровано випадків захворювання на туберкульоз (1 випадок у минулому році), а також на кір, краснуху, дифтерію, епід.паротит. Відзначено зниження захворюваності на вітряну віспу – 25 випадків (проти 428 у минулому році). За 6 місяців 2022 року зареєстровано 486 випадків захворювання на COVID-19 серед дитячого населення (проти 115 за аналогічний період минулого року).   

 

Продовжується планова робота з диспансеризації хворих дітей а також з імунопрофілактики. На постійному контролі вакцинація дітей.

 

За 6 місяців 2022 року під нагляд педіатрів надійшло 249 новонароджених (проти 299 у минулому році).

 

У стаціонарних відділеннях лікарні надається планова та ургентна стаціонарна допомога за наступними спеціальностями: акушерство та гінекологія, пологи, загальна та гнійна хірургія, паліативна допомога, травматологія та ортопедія, офтальмологія, терапія, педіатрія, невідкладні стани.   

 

За 6 місяців 2022 року в стаціонарі було проліковано 2904 хворих (проти 3312 у минулому році). Зниження кількості пацієнтів більшою мірою обумовлено переміщенням населення внаслідок воєнних дій.

 

Планова госпіталізація склала 21% (проти 15,5 за 6 місяців минулого року), відповідно ургентна госпіталізація – 79% (проти 84,5%). Фахівцями зазначено, що такі відмінності пов’язані з різким зменшенням захворюваності на коронавірусну хворобу у 2022 році, з якою пацієнти госпіталізувались ургентно.   

 

Збільшилась кількість проведених оперативних втручань – 1135 (проти 973 у минулому році). Показник хірургічної активності зріс на 6% та склав 68,76% (проти 62,48%).

 

В кабінет невідкладної офтальмологічної допомоги при офтальмологічному відділенні звернулося 1149 хворих (проти 2404), що на 47% менше, однак кількість госпіталізованих залишилася на попередньому рівні – 59 проти 62 пацієнтів.  

 

Робота травматологічного пункту у звітному періоді була стабільною, в цілодобовому режимі, але кількість звернень зменшилась: звернулося 3949 пацієнтів (проти 5863 у минулому році). Кількість госпіталізованих з травмпункту до відділень лікарні склала 210 пацієнтів (проти 242). Відзначається значне зменшення звернень постраждалих внаслідок ДТП – 28 пацієнтів (проти 70 за 6 місяців 2021 року), а також з приводу кримінальних травмам – 58 (проти 81).

 

Серед завдань для подальшої роботи зазначено максимально забезпечити обсяг надання та доступ до медичної допомоги, а також продовжити контроль за приорітетними напрямками: активізувати обстеження цільової групи на туберкульоз; моніторинг онко-профілактичних оглядів з метою раннього виявлення передпухлинної патології та злоякісних новоутворень; продовжити обстеження за епідпоказниками на виявлення COVID-19, а також серцево-судинних захворювань; продовжувати роботу стаціонарних відділень та параклінічних служб відповідно до ситуації, яка склалася в період воєнного часу. На особливому контролі використання лікарських засобів, витратних матеріалів, кисню, препаратів крові.

 

Власна інформація

Про лікарню

Стаціонарна служба