Останні новини

ПЕРШЕ ЛОР-ВІДДІЛЕННЯ У ХЕРСОНІ ВІДКРИЛОСЯ В «ТРОПІНИХ» Рекомендовані

Вітаємо колектив оториноларингологів амбулаторно-поліклінічної служби лікарні Тропіних, в якій сьогодні працюють шість лікарів четверо дорослих та двоє дитячих, з професійним святом!

 

 

29 вересня свій професійний день відзначають лікарі, які займаються діагностикою та лікуванням захворювань вуха, горла і носа. Скорочено оториноларингологію, за першими літерами найменувань основних розділів (Larynx - гортань, Otos - вухо і Rhinos - ніс), називають ЛОР-спеціальністю.

 

Дорогі наші ЛОР-лікарі, ваша спеціальність, яка охоплює відразу три різні системи органів, просто неймовірно широка, її можна вивчати протягом усього життя. Тому будьте їй вірними, будьте в ній наполегливими, відповідальними, професійними та успішними, мислите нестандартно, лікуєте чуйно, любіть свою роботу! І давайте завжди пам'ятати про тих, хто ріс в цій професії і розвивав її до нас.

 

А починалося все з того часу, коли ЛОР-служби в Херсоні ще не було, і оториноларингологія, як окрема і повноправна спеціальність в медицині, лише формувалася. Одним з перших, а за деякими даними, першим в Херсоні лікарем, що надавав кваліфіковану допомогу хворим з захворюваннями ЛОР-органів, був Григорій Олександрович Медведовський, який працював в лікарні Тропіних лікарем-оториноларингологом з 1919 по 1939 рік.

 

Після 1922 року, коли у вищих медичних навчальних закладах було введено курс оториноларингології, в Херсоні почалася організація спеціалізованої ЛОР-допомоги. В той період амбулаторний прийом вели відомі в місті лікарі: Олександр Веніамінович Баумгольц, Яків Федорович Шор, а також вже згаданий Григорій Олександрович Медведовський.

 

Перше стаціонарне ЛОР-відділення в історії Херсонщини було відкрито в 1927 році на базі лікарні імені Тропіних (в той час друга міська лікарня) під керівництвом Бориса Абрамовича Шварца, лікаря-оториноларинголога, згодом доктора медичних наук, професора. В лікарні на посаді завідувача відділенням він пропрацював до 1941 року. Нове відділення стало свого роду центром оториноларингологічної допомоги в області, де проводилися найскладніші операції, застосовувалися нові методики.

 

Цікавий факт, що в клінічній лікарні ім. А. і О. Тропіних до сьогоднішнього дня зберігся екземпляр крісла Барані (діагностичний інструмент того часу для дослідження вестибулярного апарату), який застосовував у своїй практиці доктор Шварц в 20-х роках минулого століття.

 

Значна роль у розвитку оториноларингологічної допомоги в лікарні Тропіних належить лікарям: Семену Яковичу Кателю, який починав амбулаторний прийом в амбулаторії на Забалці в 1934 році; Олексію Арсентійовичу Райкову, який завідував лор-відділенням лікарні в післявоєнні роки, а пізніше очолював оториноларингологічну службу області, Олексію Івановичу Циганову, який працював в лікарні недовгий час, але залишив яскравий слід (надалі він очолив онкологічний відділ Київського науково-дослідного інституту, а пізніше став директором цього авторитетного наукового закладу); Августі Андріївні Безруковій, заслуженому лікарю УРСР, яка керувала роботою оториноларингологічного відділення з 1948 року; Євгену Іллічу Гинзбургу, який очолював дитячу оториноларингологічну службу лікарні; а також Олександру Тимофійовичу Костишину, кандидату меднаук, який завідував лор-відділенням з 1973 по 1978 рік та був автором оригінальних діагностичних і лікувальних методик, а також інструментарію. До своєї роботи він залучав медичну сестру Катерину Гідулянову, яка пропрацювала в лікарні більше 40 років.

 

Про Олександра Костишина, авторитетного фахівця та легендарну особистість, варто говорити більше, і ми плануємо це зробити в окремій публікації. А зараз слід зазначити, що в 1960 році, поєднуючи роботу в оториноларингологічному відділенні, він почав вести прийом в лор-кабінеті забалковскої поліклініки, де до нього протягом тривалого часу, починаючи з післявоєнних років, спеціалізовану допомогу надавали лікарі Софія Ількіна і Марія Вількур. Ближче до 1970 року, коли Костишин очолив амбулаторну оториноларингологічну службу лікарні, крім кабінетів центральної поліклініки, функціонували кабінети при поліклініках суднобудівного і нафтопереробного заводів. Помітно розширила діапазон втручань амбулаторна хірургія більше 200 операцій на ЛОР-органах проводилося в поліклінічних умовах лікарні за рік.

 

В амбулаторній службі багато років працювали лікарі: Анна Коваль (з 1970 року лор-лікар поліклініки №1), Людмила Яшнікова (з 1968 року лор-лікар поліклініки №1, пізніше начмед лікарні), а також Ісаак Пілат, який з 1959 року працював в поліклініці суднозаводу та одночасно у відділенні.

 

Дитячої лор-службою в цей період завідував Євген Гінзбург, з 1956 по 1987 рік працюючи в дитячій поліклініці №1. Багато років разом з ним пропрацювала медична сестра Людмила Кондий.

 

З 1981 по 1991 рік ЛОР-відділення поліклініки очолював В.І. Летичевський, з 1991 по 2006 – Анатолій Куліш, надалі Петро Терпак, а з 2008 року Наталя Матяшова.

 

Сьогодні в поліклініках лікарні оториноларингологічну допомогу надають лікарі: Наталя Матяшова, Людмила Ільїна, Петро Терпак, Анна Ткаченко. В дитячих поліклініках працюють молоді лікарі – Анжела Чурсіна та Юлія Морозова.

 

Сучасна оториноларингологія багато в чому відрізняється від тих можливостей, на які могли розраховувати лікарі 50 та більше років тому. Як мінімум, сьогодні ця спеціальність комфортніша для пацієнта. Високотехнологічні методи діагностики дозволяють виявляти лор-патології на початковій стадії, а сучасні методики і фармпрепарати дають можливість проводити ефективне лікування лор-захворювань, уникаючи ускладнень та хронізації процесу. При цьому залишаються незмінними праця, біль та серце лікаря – це перемагає час.

 

Ще раз вітаємо наших ЛОР-спеціалістів. І коли вже є нагода, дозвольте завершити публікацію деякими цікавими фактами про ЛОР-органи. А раптом ви не знали, ЩО…

 

► Ніс та вуха не перестають рости до кінця життя.

► Вуха не перестають сприймати звуки, навіть уві сні, однак наш мозок блокує усі зовнішні сигнали.

► Жінки чують краще ніж чоловіки і чудово розрізняють високі частоти. Чоловіки ж краще розрізняють напрямок руху і орієнтуються у просторі.

► Права та ліва половини носа працюють по черзі, «відпочиваючи» приблизно кожні від 1 до 6 год.

► Діти до 9 місяців вміють дихати і ковтати одночасно.

► Вуха від сірки очищуються самостійно протягом усього життя.

► Голос людини абсолютно унікальний, як відбиток пальців.

Фото 1
Фото 1 Фото 1
Фото 2.
Фото 2. Фото 2.
Фото 3.
Фото 3. Фото 3.
Фото 4.
Фото 4. Фото 4.
Фото 5.
Фото 5. Фото 5.
Фото 6.
Фото 6. Фото 6.
Фото 7.
Фото 7. Фото 7.
Фото 8.
Фото 8. Фото 8.
Фото 9.
Фото 9. Фото 9.
Фото 10.
Фото 10. Фото 10.
Фото 11.
Фото 11. Фото 11.
Фото 12.
Фото 12. Фото 12.
Фото 13.
Фото 13. Фото 13.
Фото 14.
Фото 14. Фото 14.
Фото 15.
Фото 15. Фото 15.
Фото 16.
Фото 16. Фото 16.
Фото 17.
Фото 17. Фото 17.
Фото 18.
Фото 18. Фото 18.
Фото 19.
Фото 19. Фото 19.

Про лікарню

Стаціонарна служба