Останні новини

У ХВОРИХ, ЯКІ ВАЖКО ПЕРЕНЕСЛИ COVID-19, РЕАБІЛІТАЦІЮ ПОТРІБНО ПОЧИНАТИ ЯКОМОГА РАНІШЕ Рекомендовані

Сьогодні, 8 вересня, у всьому світі відзначається День фізіотерапії, мета якого звернути увагу на роль спеціалістів галузі медичної реабілітації, яка націлена не лише на підтримку здоров'я людини, але й сприяння у покращенні якості життя, відновленні після травм, оперативних втручань та багатьох важких захворювань, в тому числі коронавірусної хвороби COVID-19, яка нині захопила світ.

 

З нагоди професійного свята ми вітаємо фахівців відділення медичної реабілітації лікарні Тропіних, а також завідувачку відділенням, лікаря-фізіотерапевта – шановну Світлану Михайлівну ТАРАСОВУ!  

 

Відділення медичної реабілітації на базі лікарні Тропіних створено у 2020 році, між тим в статусі фізіотерапевтичного воно працює ось уже 95 років! Тому це дуже приємна нагода розповісти про діяльність служби, і зокрема про роботу одного з нових її напрямків – реабілітацію хворих, що перенесли COVID- 19.  

 

– Оскільки лікарня Тропіних є закладом першої хвилі у боротьбі з COVID-19 і вже більше року працює фактично у режимі ковідного центру, маємо багато пацієнтів, які потребують відновлення після перенесеної ковід-пневмонії, особливо якщо це була важка або середня форма захворювання. Роль реабілітації для таких пацієнтів дуже важлива, – розповідає завідувачка відділенням Світлана Тарасова, – тому, з огляду на цю потребу, адміністрація лікарні разом зі спеціалістами з реабілітації організували роботу за даним напрямком. 

 

- Світлана Михайлівна, яким саме пацієнтам необхідна реабілітація після коронавірусу?

- Після перенесення коронавірусу у пацієнтів може залишатися частина симптомів. Найчастіше це задишка, загальна втома, погіршення сну, серцево-судинні, неврологічні порушення. Такі прояви називають постковідним синдромом або затяжним ковідом. Зазвичай, вони тривають від одного до декількох місяців. Реабілітація під контролем спеціалістів потрібна перш за все пацієнтам, які перенесли COVID-19 у тяжкій і середньотяжкій формі, тривало лікувались в палатах інтенсивної терапії; при зниженні насичення крові киснем в спокої або при фізичному навантаженні; при наявності супутніх захворювань (цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, надмірна вага і т.д.); пацієнтам з постковідним синдромом, що супроводжується тривалим кашлем або задишкою; пацієнтам з тривалим перебігом поствірусної астенії. Наш досвід показує, що до 30% пацієнтів після COVID-19 мають затяжні симптоми та потребують реабілітаційної терапії.

 

- Які заходи включає в себе курс реабілітації для постковідних пацієнтів?

- В програму реабілітації входить лікувальна фізкультура, передусім дихальна гімнастика для відновлення роботи легеневої системи після ураження COVID-19; масаж, в тому числі грудної клітки, спрямований на поліпшення вентиляції легенів, покращення кровообігу, відходження мокроти, збільшення екскурсії грудної клітки; електрофорез лікувальними препаратами; УФО ділянок грудної клітки; магнітотерапія, в тому числі міжлопаткової області, яка спрямована на протизапальну, протинабрякову дію та покращання реологічних властивостей крові. Разом з респіраторною фізіотерапією проводиться функціональна реабілітація, що допомагає зняти або полегшити таки постковідні прояви, як тривога, пригнічений настрій, слабкість, порушення сну, пам’яті, головний біль, загострення хронічних захворювань. Широко використовуємо методики франклінізації та дарсонвалізації, що дозволяє поліпшити роботу мозку, отримати седативний ефект, підвищити працездатність. Головні цілі програми реабілітації хворих, що перенесли COVID-19 – запобігти розвитку ускладнень, нормалізувати роботу організму в цілому, відновити фізичну активність, усунути проблем зі сном, стресом, повернути енергію.     

 

- Такий курс розрахований на амбулаторних пацієнтів. Але крім цього, ви також працюєте з хворими в інфекційних палатах?

- Так. Реабілітацію необхідно починати якомога раніше, оскільки фіброз легенів, який може з'явитися після хвороби, не має зворотного розвитку. Наші інструктори працюють разом в персоналом ковідних відділень, надаючи допомогу хворим, які знаходяться на кисневій підтримці, безпосередньо в палатах, допомагаючи виконувати дихальну гімнастику, задача якої на даному етапі полягає перш за все в постійному очищенню дихальних шляхів від мокроти, що утруднює надходження достатньої кількості кисню в легені. Також застосовується, за допомогою портативного апарату, електрофорез з препаратами, які покращують метаболізм легеневої системи, мають розсмоктуючий та дренажний ефект. Все це допомагає запобігти погіршенню стану пацієнта і часто навіть уникнути підключення до апарату ШВЛ. Також на госпітальному етапі мають гарний ефект вправи на розтяжку та тонізуючі вправи, які сприяють уникненню скутості суглобів і ослаблення м'язів. Наразі ми обслуговуємо в день близько 35 стаціонарних хворих та більше 40 амбулаторних пацієнтів.   

 

- Окрім постковідної реабілітації, відділення продовжує надавати планову допомогу?

- На сьогоднішній день у відділенні, до речі, одному з небагатьох в Херсоні та області, збережений весь потенціал фізіотерапевтичних методів – пацієнтам доступно електролікування, магнітотерапія, лазеротерапія, ультразвукова терапія, теплолікування (озокерит, парафін), масаж, індивідуальні та групові заняття лікувальною фізкультурою. Використовуються як класичні, так і сучасні фізіотерапевтичні апарати. Працює висококваліфікований медичний персонал.

 

- Як потрапити на реабілітацію або лікування до вашого відділення? Чи платні ці послуги? 

- За електронним направленням лікаря всі послуги і процедури у відділенні, окрім масажу, надаються безплатно. Якщо ви хочете лікуватися без направлення лікаря, на платній основі, можна звернутися безпосередньо у відділення, де лікар-фізіотерапевт надасть консультацію та визначить індивідуальний курс лікування. Зазначу для тих, хто обирає платне лікування – вартість процедур у відділенні в рази нижча, ніж у приватних структурах. Спектр показань для звернення (направлення) до відділення реабілітації досить широкий – неврологічні захворювання, захворювання опорно-рухового апарату, нейро-судинні, кардіологічні патології, гінекологічні, урологічні, офтальмологічні та ЛОР-захворювання, реабілітація після травм та оперативних втручань, реабілітація після COVID-19 та інші. Зазвичай до нас приходять пацієнти після консультацій та за направленням сімейних лікарів, а також вузьких фахівців – неврологів, травматологів, хірургів і т.д. Зручно, що відділення знаходиться в структурі багатопрофільної клінічної лікарні, що дає змогу провести необхідні діагностичні дослідження для визначення правильної тактики та індивідуального плану реабілітаційного лікування. Також є можливість додаткового консультування фахівців, оцінки результатів та рекомендацій.

 

Відділення медичної реабілітації працює

щодня з 7.00 до 17.00,

в суботу – з 7.30 до 12.30,

неділя – вихідний.

 

Контактний телефон: (0552) 26-43-47

 

Бесіду вела Тетяна Кондакова

Про лікарню

Стаціонарна служба