Останні новини

ПРОАНАЛІЗОВАНО РЕЗУЛЬТАТИ АКЦІЇ ДО ДНЯ СЕРЦЯ Рекомендовані

Напередодні Всесвітнього дня серця, 27 вересня, в поліклініці №1 клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних традиційно пройшла акція, присвячена профілактиці серцево-судинних захворювань.

 

 

Протягом двох годин всі бажаючі відвідувачі змогли перевірити свій артеріальний тиск, рівень цукру в крові та рівень холестерину, пройти електрокардіографічне дослідження.

 

Результатами проведеного обстеження поділилася заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Світлана ПШЕНИЧНА.

 

Підводячи підсумки, спеціалист відмітила досить високу активність пацієнтів, зацікавлених у контролі свого стану та збереженні здоров'я, а також обізнаність в питаннях цільового рівня вимірюваних показників.

 

Всього акцію підтримали 44 відвідувача поліклініки.

 

З 42 осіб, які погодилися виміряти кров'яний тиск, підвищені цифри були виявлені у 17 осіб, причому у 4 з них таких показників раніше не відзначалося.

 

- Коли вперше і, можливо, випадково людина дізнається про якісь порушення здоров'я, це не повинно лякати, - каже Світлана Василівна. - Навпаки, це можливість попередити розвиток хвороби, можливо, уникнути катастрофи, адже підвищений артеріальний тиск, порушення глікемії і обміну холестерину - є головними факторами розвитку таких грізних станів, як інсульт та інфаркт. Тому якщо у вас вперше відзначені відхилення цих показників, краще відразу звернутися до свого сімейного лікаря і пройти додаткове обстеження для точної діагностики наявних порушень.

 

Що стосується хворих з артеріальною гіпертонією, у яких в ході акції був зафіксований підвищений рівень артеріального тиску, багато хто з них зізнаються, що про наявність у себе захворювання вони знають, навіть користуються Урядовою програмою «Доступні ліки», але, як можна переконатися, захворювання залишається недостатньо компенсованим. - Причини даної ситуації, - каже заступник головного лікаря, - пов'язані в першу чергу з недостатньою прихильністю до своєчасного відвідування лікаря та недотриманням хворими призначених рекомендацій.

 

З 44 пацієнтів, які пройшли вимірювання рівня глюкози в крові, з підвищеними показниками виявлено 18 осіб, 15 з яких вперше дізналися про порушену у себе глікемію, що з великою ймовірністю може свідчити про наявність цукрового діабету. Цим пацієнтам рекомендована консультація лікаря-ендокринолога з подальшим спостереженням.

 

А ось серед хворих на цукровий діабет, які пройшли вимірювання рівня глюкози, є тривожна тенденція - майже у 30% випадків значно завищені показники (від 10 до 29 ммоль/л).

 

- Це ознака декомпенсації діабету, яка, як правило, розвивається внаслідок порушення самоконтролю, в основному - порушення дієти, - пояснює фахівець. - Дана форма захворювання є вкрай небезпечною, що вимагає обов'язкової корекції гіперглікемії, лікування супутніх захворювань та ускладнень діабету. Ці хворі були направлені на консультацію до лікаря-ендокринолога.

 

Електрокардіографічне обстеження пройшли 17 осіб. Дані обстеження

будуть проаналізовані сімейними лікарями. 32 пацієнта здали кров на холестерин. У разі підвищення показників їм будуть призначатися відповідні лікувально-профілактичні заходи.

 

Крім того, Світлана Пшенична звертає увагу, що практично у всіх пацієнтів з високими значеннями холестерину зазвичай фіксується підвищений рівень артеріального тиску, що є подвійним фактором ризику. Така ж тенденція простежується у переважної більшості пацієнтів з гіперглікемією.

 

- Усім учасникам акції, у яких були виявлені ті чи інші відхилення показників і які ще не відвідали свого сімейного лікаря, ми радимо не відкладати цей візит. Результати обстежень, зокрема при виявлені порушення, передані вашим сімейним лікарям, до яких можна звернутися в години їх роботи, - говорить фахівець.

 

Бережіть себе, а також тих, хто вам небайдужий. І пообіцяйте своєму серцю піклуватися про нього.

 

Розмовляла Тетяна Кондакова

День серця
День серця День серця
День серця
День серця День серця
День серця
День серця День серця
День серця
День серця День серця
День серця
День серця День серця
День серця
День серця День серця
День серця
День серця День серця
День серця
День серця День серця
День серця
День серця День серця
День серця
День серця День серця

Про лікарню

Стаціонарна служба