Останні новини

СИТУАЦІЯ З ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ ІНСУЛІНОМ В ХЕРСОНІ Рекомендовані

Коментує головний експерт по ендокринології управління охорони здоров'я Херсонської міської ради Лариса БАЖАН.

 

 

Цього року пацієнти з цукровим діабетом знову зіткнулися з проблемою забезпечення інсуліном. У багатьох регіонах хворі з початку вересня не можуть отримати препарат безкоштовно через недофінансування МОЗ програми по забезпеченню хворих на цукровий діабет на 2019 рік.

 

В Херсоні критичний період, коли видача інсуліну була припинена, тривав два дні, але викликал резонанс. Сьогодні видачу препарату відновлено, однак ситуація залишається невирішеною.

 

Проблему коментує головний експерт по ендокринології управління охорони здоров'я Херсонської міської ради Лариса БАЖАН:

- В даний час лікарні міста працюють у штатному режимі. Завдяки виділеним з міського бюджету коштам для відшкодування вартості інсуліну, до кінця вересня хворі повністю забезпечені препаратами. Нагадаю, щоб не допустити соціальної напруженості, на позачерговій сесії Херсонської міської ради, яка відбулася 6 вересня 2019 року, депутати виділили 1 млн 200 тисяч грн. на потреби інсулінозалежних херсонців. Сьогодні формовано списки за кількістю хворих та потреби фінансування до кінця року. Згідно реєстру, в місті на обліку перебуває 2192 людини з цукровим діабетом, що потребують інсулінотерапії. Потреба в коштах на наступні три місяці становить 4 млн 185 тис. грн. (Або 1 млн 395 тис. на місяць). Питання щодо подальшого додаткового фінансування для забезпечення пацієнтів препаратами інсуліну буде вирішуватися на рівні обласної та міської рад.

 

- Лариса Володимирівна, Ви могли б коротко нагадати, як розвивалася ця ситуація?

- До 2018 року потреба в інсулінах формувалася на підставі заявок з регіонів про те, скільки необхідно інсулінів для їх пацієнтів. Цього року усі регіони перейшли на новий механізм оплати інсулінів для пацієнтів. Йдеться про реімбурсацію – відшкодування вартості інсуліну за рахунок державного та місцевих бюджетів. В країні був сформований реєстр пацієнтів, яким необхідний інсулін. І нині потреба в коштах на закупівлю цього препарату формується виходячи з того, скільки пацієнтів є в цьому реєстрі. Так, у 2019 році за цільовою програмою відшкодування вартості препаратів інсуліну для хворих на цукровий діабет для Херсонської області було виділено з державного бюджету 25 млн грн. з необхідних 41 млн грн., що склало 67% від потреби. Коштів вистачило лише на 8 місяців. Вже з травня місяця херсонські медики почали бити на сполох, вказуючи на катастрофічну ситуацію з дефіцитом коштів на інсулін. Департаментом охорони здоров'я та обласною радою були направлені звернення до Міністерства охорони здоров'я та Міністерства фінансів, які не дали позитивних результатів. Мінфін порадив шукати кошти на місцях. Так, 23 серпня 2019 року Херсонська ОДА направила лист головам районних райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення, де було рекомендовано передбачити в місцевих бюджетах кошти на період з вересня по грудень поточного року для продовження відшкодування вартості препаратів інсуліну. З огляду на напруженість ситуації, як я вже зазначала, на позачерговій сесії міськради, що відбулася 6 вересня, депутати виділили 1 млн 200 тисяч грн. для забезпечення пацієнтів препаратами інсуліну. Однак ці кошти покриють поточну потребу лише до кінця вересня. Для стовідсоткового забезпечення хворих міста інсулінами не вистачає понад 4 млн грн.

 

- Як пацієнти реагують на те, що відбувається?

- Безумовно, стурбовані. Не всі хворі можуть самостійно придбати інсулін в аптеці. Місячна середня доза препарату (15 одиниць) коштує від 300 до 2000 грн., в залежності від дози, кількості ін'єкцій та виду інсуліну.

 

Власна інформація

Про лікарню

Стаціонарна служба